Arvsrätt särkullbarn
Arvsrätt särkullbarn – Barn som inte är gemensamma inom äktenskapet kallas i juridiken för särkullbarn. Arvsrätten för särkullbarn är mer omfattande än vad som är fallet med gemensamma barn eftersom särkullbarn har rätt att få ut sitt arv direkt efter förälderns bortgång. Medan gemensamma barn måste vänta med sitt arv tills den efterlevande maken avlidit så är alltså detta inte fallet för särkullbarn.
Inbördes testamente mellan makar
Lösningen på denna situation är att makarna upprättar ett inbördes testamente genom vilket de minskar särkullbarnets arv. Detta är speciellt viktigt om makarna äger en bostad och de vill ge den efterlevande maken möjlighet att bo kvar i bostaden.
Sambor
Sambor har inte särkullbarn, de har bara ”barn”, oavsett om de är gemensamma eller ej. Sambor ärver aldrig varandra enligt lag, utan såväl gemensamma barn och barn från tidigare förhållanden ska ha ut sitt arv direkt vid sin förälders bortgång.
Är barnen från ett tidigare förhållande och minderåriga kommer den andre föräldern att ha hand om arvet tills barnet är myndigt. Är barnen myndiga ska de ha hela sin arvslott själva.
Är barnen gemensamma och minderåriga kommer en god man/förvaltare att utses av tingsrätten för att ta hand om barnens arv. Är de gemensamma barnen myndiga ska de ha hela sin arvslott själva.
Inbördes testamente mellan sambor
Om sambor vill skydda varandra måste de alltid ha ett testamente, även om de har gemensamma barn. I ett testamente kan de dessutom själva utse en person som ska agera god man/förvaltare, för att undvik att den andre förälder/en god man/förvaltare utses av tingsrätten.
Klicka här för att ladda ner ett inbördes testamente upprättat för sambor med barn!